Contact  Management energetic  |  Automatizari cladiri | Casa inteligenta | Activitate
 

Automatizari Cladiri                                                                      

      

BMS -Building Management System  -  Solutia COSMOS by Plueth Gmbh

Generalitati

 

Presiunile  pieţei concurentiale din ziua de azi impun diverselor companii reducerea costurilor globale de funcţionare, asigurarea unui program flexibil de lucru şi oferirea unor nivele de confort ridicate. În acelaşi timp, companiile trebuie să ofere mai mult control utilizatorului final, să îi pună la dispoziţie sisteme de monitorizare a propriului mediu şi să reducă nivelul poluării atmosferice.

 

Factura de energie electrică a unei companii este, probabil, a treia ca valoare după cea pentru personal şi construcţie. Sistemul de control al clădirilor (BMS) asigură controlul a aproximativ două treimi din consumul de energie.

În comparaţie cu sistemele fără control sau cu control neintegrat, funcţiile de control ale modernului BMS asigură o semnificativă economisire.

 

Cosmos a fost creat si perfectionat pe parcursul ultimilor 35 de ani  pentru a îndeplini toate cerinţele unui BMS de inalta clasa.

 

Descriere   

 

Conceptul BMS a aparut din nevoia gestionarii mediului unei cladiri sau a controlului parametrilor cladirii.

Conceptul de Parametru in contextul BMS trebuie perceput ca  fiind   valoarea pe care  o are o anumita marime de masurat  sau de descriere  a starii intr-o  aplicatie (temperatura, umiditate, inchis /deschis, activ / inactiv ). Acest sistem devine de o utilitate deosebita  in cazul  gospodaririi cheltuielilor aferente unei cladiri mari( supermarket, centre comerciale , banci /cladiri de birouri, hoteluri, depozite, show room-uri, ateliere /sectii productie) prin posibilitatea de a coordona dintr-o singura locatie toti  parametri unei cladiri indiferent de distanta fata de punctul de comanda si a creeri de scenarii de  interdependenta a  acestora (parametrilor ).

Deasemenea implementarea  unui BMS intr-o cladire asigura  urmatoarele deziderate:

-importante economii  de energie : electrica,termica(alte surse primare de energie);

-puteri instalate mai reduse , deci costuri mai mici ale  utilajelor ;

-marirea duratei de viata a echipamentelor  ce deservesc cladirea;

-atingerea unor parametri de confort apropiati activitatilor specifice.

-eliminarea  a zeci de regulatoare necesare  controlului   zonal al parametrilor , necesare in cazul unui control local descentralizat.

 

Functiuni asigurate de BMS:

  1. urmarirea  starii sau a valorilor  tuturor  parametrilor din sistem;

  2. controlul acestora cu posibilitatea modificarii dupa dorinta a  starii unor parametri sau a valorii acestora;

  3. inregistrarea in memorie sau pe un suport si la intervale de timp alese de utilizator a evolutiei acestora  ; posibilitatea creerii de grafice pe intervale de timp sau a evidentierii  valorilor maxime a unor parametri;contorizari  de energie(electrica/termica);

  4.       alarmarea si actionarea asupra unor echipamente  specializate  in caz de situatii definite ca avarii.Dupa caz acest lucru poate alarma  administratorul cladirii ,echipe service pentru diferite echipamente tehnologice ,firme de security , pompieri .

  5. informarea  intr-un  sistem unitar  ce poate fi usor de utilizat fara prea multe cunostinte de calculator.In functie de nivelul de comunicare dorit exista posibilitatea urmaririi parametrilor si cu acces de pe internet.

 

Aplicatii ce  sunt  gestionate  de BMS:

1.       aplicatia majora este cea calorica si termica pentru motivul ca  este cea care aduce cele mai mari costuri utilizatorului ,deci controlul zonal al temperaturii si controlul preparii apei calde sau reci poate aduce cele mai mari economii . Indiferent de tipul de sistem de incalzire sau de racire(climatizare) este foarte important sa reusim sa monitorizeze/influenteze  evolutia temperaturii  pe anumite intervale de timp .Ex : in ateliere nu este nevoie de aceeasi temperatura ca  in birouri dupa cum ziua nu este nevoie de aceeasi temperatura ca si noaptea. Foarte dificil de gestionat este cazul sistemelor de climatizare/ventilatie in cazul controlului cu regulatoare locale  , acesta fiind o aplicatie tipica de utilizare a  sistemelor  BMS.

 

2.       electrica. Sistemul poate comanda diferite echipamente electrice  in functie de situatii. Lumina electrica in functie de program (la sfirsitul programului orice consumator lasat accidental in folosinta este decuplat) ,de senzor de lumina, de senzor de prezenta s.a.. Comenzi de deschidere sau inchidere a unor usi, ferestre, ferestre de mansarda in functie de senzori de prezenta, de temperatura , de umiditate,  cu corelarea acestora .Comanda unor sisteme de incalzire electrica a unor suprafete exterioare in functie de temperatura si de umiditate(degivrare / topire a zapezii din zonele cu acces pietonal sau auto sau evitarea formarii de sloiuri in jgheaburile colectoare de ape pluviale). In principiu orice comanda pentru un sistem electric este posibila ,conditionind aceasta comanda  de anumite stari ale sistemului.O problema deosebita o constituie simetrizarea curbei de sarcina ,respectiv adaptarea acesteia  in functie de necesitati.Acest aspect reprezinta de fapt optimizarea exploatarii echipamentelor producatoare de agent termic.

 

3.       securitate. Cu o componenta legata de limitarea accesului  personalului sau clientilor in diferite zone  ale cladirii. O alta legata de accesul persoanelor in cladire  in functie de program cu contorizarea numarului persoanelor intrate si iesite sau cu urmarirea timpului petrecut de angajati in incinta (normarea programului ).

 Aceste functiuni pot fi implementate direct in sistemul BMS cu ajutorul                 senzorilor/interfatelor potrivite sau dupa caz sistemul BMS poate fi interfatat cu sistemele de acces / control/contorizare persoane.

 

4.  protectie la incendiu .Protectia impotriva  incendiilor este deasemenea  o aplicatie   importanta care poate fi gestionata de BMS . Aceasta functiune poate fi implementata direct in sistemul BMS cu ajutorul  senzorilor/interfatelor potrivite sau dupa caz sistemul BMS poate fi interconectat cu sisteme specializate de alarmare si protectie in caz de incendiu putind asigura atit monitorizarea cit si controlul acestora.

 

Mod de actiune al  BMS  :

 

-Control simplu şi eficient ;

Puternicul software grafic  COSMOS asigură controlul imobilului dumneavoastră şi oferă administratorului o imagine clară asupra  funcţionării instalaţiilor  şi a utilizării energiei.

Interfaţele uşor de utilizat permit persoanelor aflate în imobil reglarea propriilor lor nivele de confort prin simpla actionare  a unei comenzi.

 

-Integrarea  intr-un  sistem puternic;

Pentru a vă putea bucura de toate avantajele unui sistem de control integrat pentru clădiri şi de o reală interoperabilitate, sistemul trebuie conectat la alte servicii (sisteme dedicate ). Sistemele dedicate , cum sunt chiller-ele,centralele de tratare aer , sistemul de iluminare, sistemele de protectie impotriva  incendiilor (centralele de detectie si instalatia de sprinklere), sistemele de control acces şi securitate influenţează consumul de energie electrică şi trebuie să funcţioneze împreună pentru a asigura nivele optime de confort şi continuitatea funcţionării instalaţiei.

COSMOS poate fi perfect integrat echipamentului fabricat de alţi producători; schimbul de informaţii şi activarea interacţiunii instalaţiei se realizează fără pierderi de energie şi de eficienţă. Realizând conectarea acestora prin BACnet, OPC, LON, EIB etc., asigura unicitatea COSMOS  printre sistemele concurente.În plus, sistemul poate fi integrat infrastructurii reţelei de comunicaţii pre-existente a clădirii asigurănd schimbul de informaţii şi resurse.

 

-Structura de organizare pe nivele ;

COSMOS a fost creat pentru a asigura un real control al întregii reţele prin interfaţe locale pentru toate nivelele de funcţionare. Schimbul eficient de informaţii poate fi realizat doar atunci cănd interoperabilitatea are loc la nivelul potrivit. Cu COSMOS sistemele co-operante pot funcţiona împreună în sinergie completă.

 

Nivelul de Conducere  in care utilizatorul poate configura şi monitoriza funcţionarea instalaţiei,  anticipa tendinta evolutiei sistemului , creste  eficienţa, analiza rapoartele de control şi poate efectua orice modificări pentru obţinerea unor avantaje de lungă durată. Informaţia este propagată prin intermediul reţelei printr-o varietate de interfeţe amplasate strategic în  clădire.

 

Nivelul de Automatizare . Acesta reprezină creierul, unde adevăratele diferenţe dintre funcţionarea unui sistem de control pentru clădiri şi  altul devin vizibile. Îndelungata experienţă în domeniu a firmei  Plueth  se diferenţiază prin eficienţa unui bun sistem BMS.

Staţiile de automatizare execută automat sarcinile analizând informaţiile primite de la dipozitive şi transmiţând semnale de control către diferite elemente de executie. Funcţionarea „în funcţie de eveniment” asigură nu doar o maximă eficienţă, ci şi evitarea transmiterii repititive a datelor, fapt care poate duce la modificarea informaţiei reale. Controller-ele comunică cu nivelul de conducere dacă un parametru al instalaţiei depăşeşte limitele sau dacă sunt efectuate modificări printr-o interfaţă a vreunui utilizator.

 

Nivelul echipamentelor de camp este cel in care informaţia este captată de la senzorii din  clădire şi retrimisă nivelului de automatizare

 

Investitia in sistemul de automatizare BMS COSMOS  este justificata prin economiile realizate de impunerea unui regim de exploatare controlat al costurilor de confort si intretinere ale cladirii in medie reduse  30% .        Acest sistem este utilizat incepind din anii 90  si  in Europa unde marile companii au considerat oportuna implementarea sa .

 

Soluţiile oferite de Plueth Gmbh  pot fi adaptate în funcţie de tipul clădirii dumneavoastră, de tipul de activitate desfăşurată in aceasta şi de buget.

 

Parteneriatul cu firma germana Plueth Gmbh , pionier si lider  in domeniu, cu experienta in sisteme de control de peste 35 de ani , garanteaza o implementare profesionala  a solutiei BMS  .

 

Consideratii ce trebuie avute in vedere

 

§        Staţia de automatizare de bază - AS, care controlează BMS-ul, permite conectarea unui PC pe care va rula un soft  unde este reprezentată grafic schema în ansamblu şi poate fi selectat  oricare utilaj/echipament. Deasemenea având reperezentarea grafică a echipamentului avem toate valorile curente, precum şi cele setate pentru toţi parametri echipamentului (temperaturi, presiune, unghiuri de deschidere, poziţii, valori contoare în valori absolute sau în valori diferenţiale). Situaţiile definite ca alarmă (valori anormale ale parametrilor) vor fi vizualizate pe echipament (reprezentarea grafica ), dar vor fi trimise şi în buffer-ul de defecte, de unde sunt   apoi expediate de către sistem pe diferite căi alese (MMS, mail , imprimare, ….) către administratorul sistemului. Deasemenea, în funcţie de importanţa evenimentului, sistemul poate trimite mesaje atât către serviciile de intreţinere cât şi către administratorul clădirii, care poate verifica dacă intervenţia s-a produs.

§        Pentru fiecare valoare esenţială a sistemului va trebui să existe un tabel orar care să cuprindă valorile solicitate de client (valori, poziţii, on/off) şi care va fi implementat de noi în BMS.

§        BMS controlează în ansamblu mediul clădirii, controlând fiecare parametru prin comanda utilajului/echipamentului, permiţând deasemenea pornirea/oprirea fiecărui echipament în parte precum şi monitorizarea timpilor de funcţionare pe fiecare echipament în parte în vederea efectuării service-ului aferent. Deasemenea  în cazul cascadării de echipamente poate fi modificat master-ul în vederea asiguăarii unei uzuri uniforme a echipamentelor .

§        Se poate monitoriza consumul de energie pe fiecare echipament în parte (nu vorbim aici de actuatori de acţionare a clapetelor) după care se poate implementa monitorizarea pe fiecare buclă în parte sau pe grupe de echipamente.

§        Pentru asigurarea unui climat optim în clădire este necesară  o dimensionare corectă  a echipamentelor (CTA-uri, C.T. ), o dimensionare corectă a tubulaturilor pe diferitele sectoare ale clădirii, în funcţie de scopul/destinaţia fiecărei arii deservite, de expunere la radiaţia solară (orientare N-S). BMS va monitoriza valorile tuturor parametrilor din clădire corelând funcţionarea echipamentelor cu evoluţia acestora .

§        In funcţie de expunere la radiaţia solară, diferitele zone ale clădirii pot avea nevoie de aport de căldură  sau de aport de aer rece. Se impune însă o atenţie şi partea constructivă a clădirii pentru a fi evitată apariţia de curenţi de aer  foarte daunători în cazul unui reglaj efectuat cu un dispozitiv DDC.

§        Scenariul de funcţionare în caz de incendiu va trebui stabilit  împreună cu beneficiarul  iar BMS va efectua  comenzile în consecinţă (oprire lifturi, oprire aport aer proaspăt, închidere clapete incendiu, deschidere ventilaţie desfumare, start sprinklere, confirmare situaţie incendiu de către factor uman).

§        BMS va monitoriza valoarea curentului consumat, deconectând  selectiv echipamentele în funcţie de scenariul pus la dispoziţie de beneficiar, putând efectua şi grafice ale curbei de sarcina , cu toate avantajele care decurg din exploatarea coerenta acesteia .

§        Este esenţial să cunoaştem dacă se doreşte doar monitorizare sau şi control pentru partea de elemente descrise în tema generală.

§        BMS  poate fi deasemenea interfaţat cu sistemul de securitate al clădirii, având doar rol de monitorizare, în cazul controlului accesului persoanelor  fiind nevoie de  precizarea locului de instalare a filtrelor magnetice precum şi de precizarea nivelului de acces în funcţie de competenţe.

§        Intrucât BMS nu este controlat de PC ci de staţia centrală de automatizare  şi ţinând cont de faptul că asemenea sisteme au nevoie de setări şi corecţii  precum şi de faptul că valorile setărilor sunt interactive  vom folosi o staţie de automatizare cu acces remote de pe care se vor putea face corecţii si setări, la solicitarea beneficiarului.

§        Accesul la datele din sistem va fi permis pe baza de parole, care vor fi obţinute de către fiecare serviciu în funcţie de competenţele acordate .

§        Arhitectura sistemului COSMOS, implementat de societatea noastră este extrem de flexibilă suportând nu doar comunicaţii cu diferite echipamente  pe magistrala de date prin diferite protocoale, ci şi extinderi ulterioare .

§        Bazându-ne pe experienţa noastră şi a partenerului Messner  în implementarea unor BMS-uri la scara largă, propunem şi susţinem  externalizarea acestui serviciu (outsourcing). Stă în intenţia noastră să deschidem un dispecerat cu funcţionare non-stop care să asigure monitorizarea BMS- urilor implementate de noi (exclusiv parte de security , la care se face doar monitorizare si avertizare partener specializat).

§        Comanda sau monitorizarea unor sisteme sau echipamente este posibilă doar în cazul în care respectivele au posibilitatea comunicării pe bus de date; din acest motiv, va rugăm să acordaţi maximă atenţie tipului de echipamente alese.

§        Recomandăm ca alimentarea sistemului BMS să se facă pe un circuit neîntreruptibil!!

Copyright ® 2009

 BMS Automatizari